Schemerlicht maakt het onzichtbare zichtbaar


We worden omringd door lucht, die we ervaren als leegte. Maar lucht verbindt alles wat we doen, als mens. De grenzen van onze ervaring zijn gebonden aan objecten en aan sensaties die we zintuiglijk kunnen ervaren. Maar er is meer. Schemerlicht opent deuren naar wat er verborgen ligt buiten onze directe waarneming en onze menselijke blik. Er gaat een wereld voor je open. Onze wereld, die vol verborgen geheimen blijkt. 


Het festival verkent problemen die worden gesignaleerd en onderzocht door de wetenschap, en ook de oplossingen hiervoor. Dat doet het door in te zetten op ervaring, in vijftien imponerende audiovisuele installaties die abstracte kwesties zichtbaar en hoorbaar maken, die je als bezoeker laten hopen en huiveren. Voel verbazing, vertwijfeling, vervuiling, verwondering. Voel verte. Word bewust. Ervaar de waarheid, die vaak ver voorbij onze waarneming ligt. 


Stikstofcrisis. Methaangaslekken. Klimaatverandering. Luchtvervuiling. Het zijn complexe problemen, abstract, actueel, angstaanjagend, onoplosbaar door individuen. Schemerlicht laat je ervaren wat deze thema’s werkelijk betekenen, door kunst, door ervaring, door wetenschap, door ze terug te brengen tot de menselijke maat.


Schemerlicht 2022 is de tweede akte van een drieluik. Vorig jaar was het centrale thema water, of eigenlijk het gebrek daar aan, namelijk droogte. Dit jaar is het thema lucht. Lucht ruim. We ervaren lucht als iets dat oneindig is, als iets dat altijd voorradig zal zijn. Er zijn geen grenzen aan lucht. Maar is dat wel zo?


Laat je verbijsteren en inspireren door de kracht van wetenschap en kunst in het Goffertpark. Hier, op dit moment, maar ook steeds met de blik vooruit. Hoopvol het heden in. Verandering begint bij verwondering. Adem in. Adem uit. De toekomst begint nu.